Forrige 'kapitel': Cardby's London
   


TREDJE KAPITEL

Sproget og kulturen "på Cardby's tid"

En anden aha-oplevelse ved at læse Cardby-bøgerne nu er i forb.m. sproget.  For et par år siden, "opdagede" jeg, at jeg stavede ordet acceptere forkert: Jeg skrev konsekvent 'akceptere'! Og så var det virkelig morsomt, da jeg allerede i bog nummer ét ser, ja hvad ellers: ordet stavet 'akceptere'!   Jeg havde undret mig over, hvor (i alverden!) jeg havde dén stavemåde fra, men fik svaret hér. Morsomt!

Tilsvarende stavet med 'kc' ses også 'akcent' (f.eks. i [III, 1950, p.31]) og 'sukces'
([XVIII, 1955, p.74, l.31], samt bagsiden af IV, 1937), og jeg mener også, jeg har set 'akcellerere' et sted men ka' ikke lige finde det igen - tværtimod står der f.eks. i [III, 1950, p.21] 'accelerations-evne', så det kan være, jeg husker forkert(?)

Af andre ord med "alternativ" (eller gammel) stavemåde møder man 'cocain', dvs. den engelske stavemåde - idet der dog undtagelsesvist også ér set 'kokain' (eller var det kocain?), så dét var velsagtens en trykfejl(?). I øvrigt betegnes en "bruger af cocain" som 'cocainist' ([III, 1950, p.67 + p.102]). Forfriskende er også både stavemåden af den flyvende patrouille (fra Scotland Yard), mens der senere i [XVIII, 1955, p.124, l.6] tales om en "patruljerende betjent", dvs. med nutidig stavemåde.   Nu jeg er inde på politi-bilerne: når de skulle køre med udrykning, brugte de deres alarmklokke! :-)
Flere gammeldags stavede ord: 'terrain' ([I, 1950, p.20]), og..... (evt. tilføjelse af flere).

Ligeledes finder man - naturligt nok - en del udtryk, der nu er gået ud af daglig tale. F.eks. tales der om låsetøjet på døre ([XVIII, 1955, p.58, l.11]) ligesom der tidligere i samme bog ([XVIII, 1955, p.39, l.31]) står: "Portneren ville salvere sig i tide!" Han ville - i hvert fald i sammenhængen - redde sig selv (eller bringe sig selv i sikkerhed).Tidstypisk er også beskrivelserne af "voldshandlinger" i bøgerne. Selvom skurkene da godt kan aflive folk med revolverskud, er langt den overvejende del af voldsomhederne mere eller mindre regulære 'næve-kampe' - evt. "krydret" med brug af specielt knipler: Med i "bagagen" fra min drengetid har jeg et klart billede af en gummiknippel med blyhagl i - "for at give ekstra tyngde", som der vist står et sted i en af bøgerne:-)   Og hvis man ikke lige har sin knippel ved hånden, ja så bruger man bare skæftet af sin revolver (bemærk: revolver! - pistoler optræder kun undtagelsesvist i bøgerne (som f.eks. den Steyr automatiske pistol, der optræder f.eks. på s. 85 i [I, 1950]; omvendt omtales den - vel fejlagtigt - som en [automatisk] steyrrevolver på s. 72 i [IX, 1950] ("automatisk" ført et par sider senere))).
Lige så stereotypt det i vore dages action-film er, at såvel helte som skurke kan modtage uanede mængder af spark og slag og alligevel kæmpe videre (dette gælder dog ikke for skurken lige til sidst:-), så skal såvel skurke som helte i Cardby-bøgerne bare ha' et gok i nødden med skæftet af en revolver, så er DE "væk" i en halv eller op til flere timer!
SKAL folk så endelig aflives, er blåsyre flittigt brugt.
 
Næste 'kapitel': Udgivelser