Forrige side: Gensyn med Cardby
   


ANDET KAPITEL

Cardby's London

Der har været mange aha-oplevelser ved at gen-læse beskrivelserne af London. For mon ikke en af mine, ska' vi sige "tilbøjeligheder", nemlig dén for London (in English
I guess you'd say "my affinity for London") for en hel dels vedkommende skyldes nétop, at jeg som dreng har læst så relativt indgående beskrivelser af London?! Og nu, efter at ha' været i byen mange gange, er det specielt morsomt at (gen-)læse alle vej- og stednavne,
der nu pludselig siger mig noget! :-)

Jeg prøvede derfor for morskylds skab at kigge Død over Cardby igennem med London A-Z i hånden og se præcis, HVOR Hatton Garden, Wardour St. (dén kunne jeg huske at ha' været i, men ku' ikke lige placere den præcist), Marshall St., Beak St., Giltspur St., Brick St., og Down St. ligger. Andre som Gower St., Tottenham Court Rd., Goodge St., Oxford Circus, Regent St., Berkeley Sq. (jep: HAR været dér - dog uden at høre en nattergal synge:-) Picadilly, Farringdon St., Marylebone Rd. og Hampstead kender jeg meget bedre.

Brick St., map excerpt Men når man så kigger lidt nærmere på detaljerne, finder man interessante "gemte" ting   (ja-ja: hvis man synes sådan noget er morsomt - men dét gør jeg altså! :-)   I bogen står der f.eks. i [III, 1950, p.168] - dvs. på side 168 i den danske udgave fra 1950 af Død over Cardby - at Brick St. forbinder Park Lane med Down St. Men hvis man kigger nærmere efter på kortet (fra 1999), ser man, at det er Old Park Lane, som Brick St. ender i i den ene ende. Man kan godt udfra kortet gætte på, at Pk. La. på et tidspunkt er blevet ændret med en kurve ned mod Hyde Pk. Corner., hvorved der er blevet en stump af den gamle vej "til overs" og som så er blevet omdøbt til Old Park Lane. (Hmmm, ku' være sjovt, om man kunne finde ud af, hvornår dét skete......?)

Down St. Station on old Tube map from Clive Billson's site Men det bliver morsommere: På siden lige før (p.167) refereres til "undergrundsstationen ved Down St.".
Dén kendte jeg (og London A-Z:-) ikke!?!?
Og selv og jeg på ingen måde vil påstå at være
ekspert (note) i the London Underground (eller:
The Tube), så forventede jeg nu nok at skulle kunne
huske alle stationer beliggende i det centrale London
(som Down St. stationen udfra sammenhængen måtte).
Jeg fandt ret let ud af, at der har været en Down St. Station, men at denne blev nedlagt i 1932 - dvs. rent faktisk nogenlunde samtidig med, at den første Cardby-bog blev skrevet!! I samme forbindelse er det i øvrigt også morsomt rent sprogligt, at der hér benyttes den nutidige betegnelse "undergrundsstation", mens der tidligere (p.68) refereres til "den underjordiske jernbanes station" ved Picadilly Circus. Samme betegnelse - "underjordiske jernbane" - ses også i andre af bøgerne.
(Læs mere om, hvordan jeg fandt ud af ovenstående om Down St. station, en mulig årsag
til de forskellige betegnelser for undergrundsstation/underjordisk jernbane('s station), samt
links til spændende Tube-relaterede sites på min London Tube page - eller fortsæt med
næste side om Cardby's London.)

 
Næste side